maanantai 1. joulukuuta 2014

1.12 -kun kesä alkaa!



Tänään on Australiassa virallisesti alkanut kesä. 
Välillä ei pysy perässä kun nuppi valmistautuu syömään joulukinkkua pimeänä glögin höyryisenä talvi-iltana mutta lämpömittari näyttää +35 astetta. Ja eikun kesäkuntoon. Taas!



Paluuta arkeen?

Ollaan vihdoin saatu vuokra-asunto Altona -nimisestä lähiöstä, rannikon länsipuolelta. Kämppä on kahdella makuuhuoneella ja jättimäisellä takapihalla varustettu omakotitalo. Täällä hyvin harvaan vuokra-asuntoon kuuluu valmiiksi jääkaappi/pakastin, joten heti ensimmäisenä suunnattin paikalliseen Giganttiin ostamaan kyseinen kodinkone. Hyvästit playstation 4 haaveille siinä samalla. Myös Ikea on tullut hyvinkin tutuksi parin viikon aikana. Ja kyllä, syötiin lihapullat.

Maallinen omaisuus kasvaa ja talo rupeaa pikkuhiljaa tuntumaan kodilta.

Omalla pihalla kasvaa sitruunapuu. Aikamoinen budjettikukkanen!

Jotain ulkomaista, jotain kotimaista




Hyasintti tuomaan vähän joulun tunnelmaa! Juu pesen ikkunat heti kun näiltä joulukiireiltä ennättää...

Junalle menee kävellä kaksi minuuttia, ja junalla taas menee noin 20 minuuttia keskustaan, näppärää. Altonan keskusta on samalla etäisyydellä kuin juna-asema. Sieltä löytää kaiken perustarpeellisen, ruokakaupat, apteekin ja muutaman ravintolan.
Sijainnissa kumminkin huikeinta on 5 minuutin kävely hiekkarannalle.


Tällä rannalla on paljon meduusoja. Onneksi niiden pistot ei ole tappavia tai myrkyllisiä, sattuu tosin. Ja onhan ne nyt muutenkin ällöjä.

Auringonlaskut "miedän" rannalla on aika huikeita.



Myös muu lähiympäristö on mieltä hellivää ja joka päivä löytää uusia asioita. Tai lintuja. Linnut on todella outoja ja suurin osa kuulostaa rikkinäisiltä puhelimilta. Vieressä on Cherry Lake -järvi, joka on koti monille näille linnuille (mustat joutsenet, pelikaanit, kurjet, pulun näköset ja variksen näköset). Järvi on tehty alunperin motocross -radaksi ja on nykyisin täydellinen aamulenkki kierros, noin 3,7km.

Naapurissa majaileva kissa

Ennen rantaa on puisto, jossa toimii ilmainen netti. Suuressa suosiossa oleva picnic paikka, johon ihmiset viikonloppuisin tulee oleskelemaan koko päiväksi sään salliessa.

Mustat joutsenet
Viereisellä kadulla on myös Melbournen Suomi -talo. Melkein itku pääsi kun tajuttiin että saadaan naapurista Fazerin sinistä ja Juhlamokkaa kun siltä tuntuu! Myös Koffin olutta ja lonkeroa löytyy kun koti-ikävä oikein yllättää.
Kyseisellä talolla oli viikonloppuna joulumyyjäiset. Paikalta oli mahdollisuus ostaa yllämainittujen lisäksi ruisleipää, joulupipareita ja -kakkuja huhhuijaa! Ainakaan siis mitä makuasioihin tulee, niin koti-ikävää tuskin tullaan kokemaan ihan heti.




Mainitsinko jo että mulla on maailman paras äiti? Tämmönen löytyi pakattuna matkalaukun pohjalle.



Sainpa myös ajoluvan viime viikolla. Täällä pysyvän ajokortin saaminen kestää kauemmin mutta maksaa yhteensä  noin 200 dollaria. Ensin opiskellaan netissä teoria-asiaa jonka jälkeen käydään vastaamassa 32 kysymykseen, josta 26 täytyy olla oikein. Jos pääsee läpi, saa lähteä vaikka heti ajamaan pysyvän ajokortin omistajan kanssa. 6 kuukautta saa ajaa vain kokeneen kuljettajan kanssa, jonka jälkeen on ajokoe. Jos läpäisee, saa P1 -kortin (saa ajaa yksin mutta vain 1 matkustaja kyydissä), jota pidetään seuraava vuosi. Vuoden jälkeen saat pysyvän ajokortin. Halpaa ja helppoa mutta hidasta.



Havaintoja ja oivalluksia


 

Kodissa:

  • Internet on suoraan kivikaudelta. Okei, ehkä hieman liioittelin, mutta olis se silloinkin varmasti ollut yhtä hidas ja kallis. Nopeus ja saatavuus on sama kuin Suomessa 10 vuotta sitten. Meillä kävi internet asentaja. Internet -asentaja.
  • Suomalainen keksintö kuivauskaappi ei ole löytänyt tälle puolelle maailmaa.
  • Palkka tulee viikoittain ja sähkö maksetaan etukäteen.
  • Kierrätys on omalla tavallaan edistyksellisempää; ihmiset lajittelee jätteitään ahkerammin ja siihen tarjotaan paremmat mahdollisuudet.
  • Kaasulämmittimet, meidän kodissa luultavasti lajinsa ensimmäinen ja rumin edustaja.

Ihmisissä:
  • Maahanmuuttajia on Melbournessa Sydneyn jälkeen varmaan eniten. Suurin osa Aasiasta ja Etelä-Amerikasta.
  • (tuntemattomat) ihmiset on ystävällisempiä, puheliaampia ja avoimempia kuin Suomessa (yllätys!). Esimerkiksi aamulenkillä kaikki vastaantulijat toivottavat hyvät huomenet ja ehkä jopa vaihdetaan pari sanaa. Se oikeasti piristää ja saa paremmalle tuulelle. Ehkä siinä olisi hyvä aukko ruveta tekemään suomalaisista vähän hymyilevämpää kansaa? Haastan jokaisen tätä tekstiä lukevan seuraavan kerran lenkkipolulla/bussipysäkillä/hississä ollessaan toivottamaan täysin tuntemattomalle henkilölle hyvää huomenta/päivää/iltaa ja katsomaan minkä reaktion saatte takaisin. Sääntönä on että täytyy olla selvinpäin, ei tehdä tästä liian helppoa.
  • Aksentti ja parta paikallisilla on totta.
Yleistä:
  • Australialaiset ei juo Fostersia eikä sitä myöskään myydä oikeastaan missään.
  • Yleisesti asiat otetaan rennommin. Turhia sääntöjä, kieltoja ja mielenpahoitusaiheita ei ole. Niin kauan kun homma toimii niin no worries.
  • Koiriensietokyky on suurempi. Ne saa ottaa rannalle mukaan, jätepussitelineitä on ympäriinsä ja no, moni tuntuu ymmärtävän paremmin että haukkuminen on koiralle luonnollista.  
  • Melbournen sää on juuri sitä mitä on puhuttukin; nejä vuodenaikaa yhdessä päivässä. Lämpötila saattaa vuorokauden aikana vaihdella 9-30 asteen välillä. Päivällä ollaan kuin makkarat grillissä ja yöllä harmittaa kun ei tullut villasukkia mukaan. Toki on joskus päiviäkin kun on suurinpiirtein sama lämpötila ja aurinko/sade koko päivän. Harvoin.


Rangon elämä tähän asti lyhyesti kuvina:




Rango ja aussi-asenne.

Nyt vain ihmetellään, rakennetaan kotia ja katsotaan, jos jossain vaiheessa sana "perusarki" kuvaisi taas meidän elämää. Tuskin vähään aikaan, jos koskaan. 
Jarkko on ollut työelämässä jo melkein kolmatta viikkoa kun itse nautin vielä työttömän maahanmuuttajan roolista ja yritän selvittää sellaisia arjen asioita kuten kuinka saisin simpukat helpoiten puhtaiksi.

P.S. kertokaa jos on jokin tietty aihe tai asia, mistä haluaisitte tietää tarkemmin tai ylipäätään. Vaikka noista simpukoista.

Ihanaa joulukuuta!

7 kommenttia:

  1. Ihanaa, kun jaksat kirjotella :) . Kiitos taas näistä uutisista ja kuvista. Tuot lämpöä tänne viluiseen Klakeen ;) . -Tähtikummut

    VastaaPoista
  2. Hihhiii kiva kuulla <3 :) Ikävä on, sano terkkuja ja ihanaa joulun odotusta sinne! Pus!

    VastaaPoista
  3. Tää postaus oli kuin joulukalenterin ensimmäinen luukku - innolla odotettu.
    Mahtavaa. Erityisesti Rangon kuvat saivat ilon kyynelet silmiin.
    Onnea vielä autoiluunkin.
    Ps. Linnaisissa tänä aamuna -6'C pakkasta
    t, Kari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, autoilu onneks helppo oppia "väärinpäin" kun ei sitä ikinä harjotellut oikeinpäin :D mukavaa jouluodotusta!

      Poista
  4. Aivan loistavasti kirjoitettu teidän elämää kuvaava juttu! Kaikkea hyvää sinne!!! T. Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä että näinkin pitkä kuulumiskertomus on kiva lukee! :P terveisiä ja sinne myös! :)

      Poista
    2. Heippa Taru, oli ihanaa lukea kuulumisia. Hyvää joulunodotusta!

      Poista